enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şefkat Nişanı: Osmanlı’da kadınlara özel verilen nişan

Şefkat Nişanı: Osmanlı’da kadınlara özel verilen nişan

Şefkat Nişanı nedir? Hangi amaçla verilmiştir?

Şefkat Nişanı, Osmanlı döneminde maddi manevi her anlamda hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara özel verilen bir nişandır. 93 Harbi’nde İstanbul’a gelmek zorunda kalan mültecilere yardım eden kadınlara dağıtılmak üzere tasarlanmıştır.

İlk şefkat nişanı İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard’ın eşi Lady Layard’a verilmiştir. Çünkü Lady Layard, 93 Harbi devam ederken Balkanlardan gelen zor durumdaki mültecilere yardım etmiştir. Daha sonra savaş ve afet durumunda insanlara yardımda bulunan kadınlara verilmeye devam edilmiştir.

Osmanlı’da ölümden sonra geri alınmayan nişan

Şefkat Nişanı, Osmanlı nişanları arasında ölümden sonra geri alınmayan, nişan sahibinin varislerine bırakılan, iki nişandan birisidir. Diğeri Hanedan-ı Âli Osman Nişanı’dır.

Şefkat Nişanı

Şefkat Nişanı özellikleri nedir?

Osmanlı Hükümdarı Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından 1878’de hayır hasenat işlerinde başarı gösteren Türk ve yabancı kadınlara verilmek için tasarlanmış yıldız formunda bir nişandır. Dğerli taşlarla süslüdür. Beş kenarlıdır ve üç derecesi vardır. Tam ortasındaki altın yuvarlağın üzerinde Sultan 2. Abdülhamid’in “el-gâzi” unvanlı tuğrası bulunmaktadır. Onun altında ise 1295 ve 1878 tarihleri yer almaktadır. Tuğranın etrafını çevreleyen yeşil bandın üzerinde ise Osmanlıca altın harflerle “insaniyet”, “muavenet (yardım)” ve “hamiyet” yazılıdır. Nişanın üzerindeki yeşil bant ve kırmızı yıldız kenarları parlaklığını koruması için emay ile kaplanmıştır. Göğüsün soluna takılmak için bir şemsesi vardır. Nişan ay ve yıldız şeklinde tasarlanmış kırmızı mineli bir çengelle kurdeleyle bağlanmaktadır.

Şefkat Nişanı alan kadınlar kimlerdir?

Halide Edip Adıvar sahip kadınlardan biriydi. Ayrıca Şair Nigar Hanım da bu nişandan almıştı. Sultan 2. Abdülhamit, Sherlock Holmes’u okumayı severdi. Sherlock Holmes’un yazarı Arthur Conan Doyle’nin eşi de Şefkat nişanını alan kadınlar arasındaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.