enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Teşrik tekbiri nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?

Teşrik tekbiri nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?

Teşrik ve Teşrik tekbiri nedir?

Arapça sözlükte “teşrik” kelimesi, “etleri parçalayıp güneşte kurutmak” anlamına gelmektedir. Zamanında Mekke’de şeyran taşlanan yer olan Mina’da kesilen kurban etleri dilimlenir ve bayramın 2., 3., ve 4. günleri kayaların üzerine sererek kurutulurdu. Kurban etinin kurutulduğu bu günlere teşrik günleri anlamındaki eyyam-ı teşrik denilirdi. İşte bu günlerde Hz. Peygamber’in (s.a.s.)  “Allâhü ekber Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek getirdiği rivayet edilen tekbire teşrik tekbiri denir.

Teşrik tekbiri ne zaman ve nasıl getirilir? 

Teşrik Tekbiri, kurban bayramının Arefe Günü sabah namazıyla başlayarak bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar her farz namazının ardından getirilmektedir. 9 zilhicce ile 13 zilhicce arasına denk düşer ve toplam 23 defa eder.

Zilhicce nedir? Ne zaman? Zilhicce ayı önemi ve ibadetleri

Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu

Teşrik Tekbiri “Allâhü ekber Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” denilerek getirilir.

Teşrik Tekbiri Türkçe anlamı

Teşrik tekbirinin Türkçe anlamı “Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir. Hamd yalnızca Allah’a mahsustur”  demektir.

Teşrik tekbiri farz mıdır? Kimler getirebilir?

Teşrik tekbiri getirmek farz değil vaciptir. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in mezkûr zaman diliminde her farz namazından sonra teşeik tekbiri getirdiği aktarılır. Buradan bakıldığında sünnettir. Teşrik tekbiri kadın erkek fark etmeksizin her Müslümana vaciptir. Yalnız erkekler bu tekbiri açıktan kadınlar ise gizlice içlerinden getirmelidir. Cemaatle ya da yalnız başına getirilmesinde bir sakınca yoktur.

Teşrik tekbiri

Teşrik tekbiri nasıl kaza edilir?

Teşrik tekbiri günlerinde kazaya kalan namaz kılınırken teşrik tekbiri de kaza edilebilir. Ancak teşrik tekbiri günleri geçmişse ve bu günlerden kalan namazlar varsa bu namazların ardından teşrik tekbiri getirilmez. Teşrik tekbiri günlerinde kazaya kalan namazlar kılınmadan tekbirlerin kazası olmaz.

Teşrik tekbirinin fazileti ve sevabı nedir?

“Rabb’inizden lütuf istemenizde bir sakınca yoktur. Artık Arafat’tan ayrılıp, akın ettiğinizde Meş’ar-i Haram’da Allah’ı anın. O, size nasıl doğru yolu gösterdiyse, siz de O’nu öyle anın. Kuşkusuz, O, doğru yolu göstermeden önce siz sapkınlardandınız.” Bakara Suresi 183. Ayet

Bu ayette biz inananlara Allah’ı zikretmemiz emredilir. Bu ayette önemi vuegulanan gün Arefe günüdür.

Allah (C.C.) Bakara Suresi 203. Ayette” Sayılı günlerde Allah’ı anın.” buyurmuştur.

Bu ayette sayılı günlerden ve zikirsen kastın teşrik günlerinde yapılacak tekbirler olduğu yönünde genel kanı vardır.

Teşrik tekbiri getirmenin sevabı ve sırrı çoktur. Hem sünnet hem de Allah’ı zikretmek emirdir. Her bir teşrik tekbiri bir sadaka sayılmaktadır. Yunus’un dediği gibi “Bilmeyenler ne bilsin, Bilenlere selam olsun”

Teşrik tekbirinin tarihi nedir?

Teşrik tekbirinin tarihi Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsnail’i kurban etme olaylarına dayanmaktadır. Rivayete göre Hz. İbrahim (a.s.) oğlu Hz. İsmail’i kurban edeceği sırada Cebrail (a.s.) bir koçla birlikte gökten “Allahu ekber. Alllahu ekber” tekbiriyle iner. Hz. İbrahim (a.s.) bu tekbire “Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” sözleriyle karşılık verir. Hz. İsmail (a.s.) ise “Allahu ekber velillâhi’l-hamd” diyerek günümüze kadar uzanacak bir sünnetin başlangıcını sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.