Hepimizin hayatında mutlaka zamanında bir müzik aleti çalma isteği olmuştur. Kimimiz bu isteklere yön vererek müzikle bütünleşmiş kimimiz denemiş ama başaramamış kimimiz ise denemeye fırsat bile bulamadan her çalınan müzik aletinde derin bir ah çekmiştir. Öyle değil mi? Kolay çalınabilen müzik aletleri ile bu boşluğu gidermenin vakti geldi.
Peki bir müzik aletini çalabilmek için çok mu geç? Yaşınız kaç olursa olsun, hayatınız ne kadar yoğun olursa olsun, bir müzik kursuna gitmeye ihtiyaç duymadan evden internet teknolojisini de kullanarak müzik aleti çalabilmek her detayını öğrenebilmek pekala mümkün.
Hem uygun fiyatlı hem kolay bulunabilir hem de öğrenmesi kolay müzik aletleri sizleri fazla zorlamadan müzikle buluşturacak.
İçindekiler
Evde kendi başınıza çalmasını öğrenebileceğiniz uygun fiyatlı kolay çalınabilir müzik aletleri:
Kalimba
Kalimba nedir?
Kolay çalınabilen müzik aletleri denilince ilk akla gelenlerdendir. Bir diğer adı Mbira olan bu müzik aleti Güney Afrika’da doğmuş müzik dünyasını büyüleyici sesiyle kendisine hayran bırakmıştır.
‘Baş parmak piyanosu’ veya ‘el piyanosu’ olarak da bilinen kalimba ahşap zemin üzerinde 17 metal tuşa sahiptir. Kalimba çalabilmek için iki elinizi de kullanmanız gerekir. İki elinizle tutup avuçlarınıza oturttuğunuz kalimbayı baş parmaklarınız ile çalabilirsiniz. Aynı işlemi baş parmak penası veya tırnak penası olarak bilinen penaların yardımı ile de yapabilirsiniz.
Kalimba ülkemizde de popüler hale gelmeye başlamıştır. Birçok kalimba satan müzik dükkanı internet sitelerinde ücretsiz kalimba dersleri vermekte ve ayrıca gerekli olan bütün malzemeleriyle kalimba satışı sunmaktadırlar.
Youtube’da ise kalimba çalmayı bilen ve öğretmek için tutkulu olan youtube kanalı sahipleri düzenli olarak kalimba ders videoları paylaşmaktadırlar.
Kalimba alırken dikkat edilmesi gereken tek nokta elinize ve parmak yapınıza uygun büyüklükte kalimbayı seçmektir.
UKULELE
Ukulele nedir? Çeşitleri nelerdir?
Son zamanlarda dilden dile dolaşan sevimli görünüşü ile müzik sohbetlerine konu olan insanların onu oyuncak zannettiği ukulele hepimizin görüntüsüne aşina olduğu ama adını asla bilmediğimiz müzik aletidir. ‘Zıplayan pire’ anlamına gelen Hawaii çalgısıdır. Çalması kolay telli çalgılar kategorisinde yer alan bir enstrümandır.
Dört adet telden oluşan ukulele aynı zamanda dört çeşitten oluşur. Bunlar uzunluklarına göre değişen ukulele çeşitleridir. Dört tipi bulunan ukulele çeşitleri: Soprano, Konser, Tenor ve Bariton olarak bilinir. Gitar çalmaya heveslenip çalamayanlar hasretini ukulele ile sona erdirebilir. Bu müzik aletine sahip olmak isteyenler soprano ukulele ile başlayabilirler. Ukulele alırken dikkat edilmesi gereken bu müzik aletinin yapım malzemeleridir. Çünkü piyasada oyuncak ukulele ile karıştırılmaktadır ve çalınmaya başlandığında doğru ses alınamamaktadır.
Doğru sesi ve tınıyı almak çok önemlidir aksi halde ukuleleden beklediğiniz verimi alamazsınız. Ukuleleyi akort etmek oldukça basittir. Öncelikle telefonunuza bir tuner uygulaması indirmelisiniz. Ben Ukulele Tuner uygulamasını kullanıyorum. Yukarıdan aşağıya G-C-E-A olacak şekilde telleri akort ediyoruz. Ukulelenizi akort ederken sessiz bir ortamda olmaya önem gösteriniz.
Ukulele derslerine youtube kanalları üzerinden ulaşabilir 2 ay içerisinde ukulele çalabilirsiniz.
Kendim de dahil birçok kişi bu ukulele youtube kanalı sayesinde ukuleleyi tanıdı ve çalmayı öğrendi.
Kendinizi geliştirerek ukulelenizi daha kaliteli bir ukulele ile değiştirebilir hatta farklı çeşit bir ukuleleye sahip olabilirsiniz.
MIZIKA
Mızıka nedir? Çeşitleri nelerdir?
Kolay çalınabilen müzik aletleri listesinde yer verdik. Ama küçükken çoğumuz denemiş ve belki de başarılı olamamışızdır. Yeniden bu travma ile yüzleşmenin vaktidir. .Üflemeli çalgılar ailesinden armonika olarak da bilinen mızıka nefesinizi ve dilinizi kullanmanız gereken bir enstrümandır. İki çeşit mızıka bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Diatonik mızıkadır. 10 adet deliğe sahip bu mızıka Blues ve Rock müziklerinde daha çok kullanılır. Diatonik mızıkanın öğrenilmesi diğerine göre daha kolaydır. Diğer bir çeşit Kromatik mızıka 10-12-14 adet deliklere sahiptir. Bazı modellerinde ‘pompa’ adı verilen bir mekanizma bulunur. Klasik müzik, caz ve latin müziklerinde kromatik mızıkaya rastlanır. Sevdiğiniz müzik tarzına göre mızıkanızı seçebilirsiniz. Uygun fiyatlı ve kaliteli mızıka bulmak artık çok kolay.
İlk kez mızıka çalmaya başlayacaklar için youtube kanalları mevcuttur.
Nefesinize güveniyorsanız bu müzik aleti tam size göre. Mızıka alacaksanız nefes egzersizlerine hemen başlamalısınız.
TEF (DEF)
Tef nedir?
Def ya da Tef olarak bilinen vurmalı çalgıdır. Kursak zarı veya deriden gerilerek kasnağa geçirilen bu müzik aleti müzik kulağına güvenenler için harika bir enstrümandır. Tef çalabilmek için parmaklarınızı ve parmak uçlarınızı kullanmanız gerekli. Tarihi çok eski zamanlara uzanan klasik bir vurmalı çalgı olan tef farklı uygarlıklar tarafından kullanılmıştır ve geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. Türkler dahil birçok millet tarafından benimsenmiştir. Dans ve ritime eşlik eden tef Akdeniz ülkelerinde daha yaygın kullanılan bir çalgıdır.
Günümüzde kına gecelerinde zilli ya da zilsiz kasnaklarla daha sık rastlanılmaktadır. Kasnak tahta çemberin adıdır. Detaylı anlatılan tef dersleri ne youtube üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
KAZOO
Kazoo nedir?
Hem kolay hem uygun fiyatlı hem eğlenceli bu müzik aletinde mırıldanmanız yeterli. Sesinizi değiştirir ve daha eğlenceli hale getirir. Yuvarlak kısmında bulunan zar ya da filme çarpan titreşimlerden yepyeni bir ses ortaya çıkar.
Ağzınıza koyduğunuz kazoo çıkan titreşimlerle sanki sizi taklit edecek. Eski tarihe dayandığı söylenen bu müzik aleti hayvanları avlamak için kullanılmış. Hatta sesi tıpkı bir ördeğin sesine benzetiliyor.
Kimileri kazoo’dan çıkan sesi seviyor ve eğleniyor kimi ise bu sesi rahatsız edici buluyor. Bakalım siz bu müzik aleti hakkında neler düşüneceksiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz.
PAN FLÜT
Pan flüt nedir?
Yarı keçi yarı insan olan yunan mitolojisinde kırların ve çobanların tanrısına Pan denir. Oan bir nehir perisine aşıktır. Aşkı ondan saklanmak için bambuya dönüşmüştür. Ancak o bundan habersiz bambuları keserek bir flüt oluşturur. Efsanesindeki gibi kil, metal ya da ahşaptan oluşan farklı uzunluklardaki boruların birbirlerine bağlanması sonucu meydana gelen üflemeli bir çalgıdır.
Dudaklarınızı borulara yaslayıp hafif aralıklı bıraktığınız dudağınızı aşağıya doğru üfleyerek pan flüt çalmaya başlayabilirsiniz.
Henüz daha bir Türk youtube kanalı sahibi tarafından pan flüt dersi videosu yok ya da araştırmalarımızda biz göremedik. Fakat yabancı youtube kanallarında pan flüt derslerine ulaşabilirsiniz.
Bu müzik aletlerini akort etmekte hiç zorlanmayacaksınız kullandığınız telefona akort uygulaması indirerek enstrümanlarınızı akort edebilirsiniz. Böylece doğru sesleri yakalayabilirsiniz.
Sizlere bu konuda önerebileceğim akort uygulamaları:
Ukulele Tuner, Tuner-gStrings Free, GuitarTuna, n-Track Akort Aleti(Tuner) evde yapılabilecek aktivetelere neden müziği eklemeyelim ki!
Müzik kursuna para vermek ve gitmek için uğraşmanıza gerek yok evde kendiniz azim ve heves ile doğru teknik ve yolları takip ederek müzik aleti çalabilme deneyimi elde edebilirsiniz.
Önemli olan bu yolda adım atıp asla pes etmemek. Yapamadığınızı düşündüğünüzde ara verip tekrar çalışmaya devam ederseniz rahat bir zihinle müzik aletinin dilinden anlayabilir hatta onunla aynı dili konuşabilirsiniz. İnternetten faydalanarak müzik aletlerini çalmayı öğrenebileceğinizi göreceksiniz. Müzikle yaşayın sağlıkla kalın…