İstimalet Politikası: Tevbe Suresi’nin yönetime dönüşmüş hâli

İstimalet nedir? İstimalet politikası faydaları

İstimalet ne demek?

Arapça kökenli olan İstimalet kelimesinin sözlük anlamı “meylettirme, cezbetme, gönül alma” demektir. İstimâlet samimi şekilde uygulanmış bir Osmanlı fetih siyasetidir. Osmanlı Devleti tarihi boyunca her zaman halkın sorunlarıyla ilgilenmiş ve hoşgörülü adil bir politika izlemiştir. İstimalet politikası ise özellikle gayri müslim tebaayı gözeten bir politikadır. Fethedilen yerlerin halkına iyi davranılmış, güvenlikleri sağlanmış, dinlerini özgürce yaşayacakları bir ortam oluşturulmuş ve onlara vergi konusunda kolaylık gösterilmiştir.

İstimalet (Gönül Çekme) siyaseti aslında Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Sûresi 60. Ayetin politikaya uygulanmış hâlidir. Tevbe Suresi’nde geçen “Müellefe-i Kulûb” ifadesi gönüllerinin İslam’a ısındırılması arzulanan kimseler anlamındadır. İstimalet tam anlamıyla gönüllerin kazanılmasını amaçlayan bir yönetim anlayışıdır.

“Sadakalar (zekât malları), Allah tarafından belirlenmiş bir farz olarak yalnızca fakirlere, miskinlere, zekât memurlarına, kalbi İslam’a ısındırılanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara ve yolda kalmışa verilir. Allah (her şeyi bilen) Alîm, (hüküm ve hikmet sahibi olan) Hakîm’dir.” (9/Tevbe, 60)

İstilamet Politikası faydaları nelerdir?

Osmanlı’nın fetihlerini kolaylaştıran İstilamet siyaseti ile Trakya ve Balkanlar da kalıcılık sağlanmıştır. Eski feodal rejimin baskısından ve ekonomik ağır yüklerden kurtulan halk büyük bir rahatlığa kavuşmuştur. Böylece Türkler ve Müslümanlar hakkında yıllarca yapılan kötücül propagandalar da etkisini yitirmiştir. Halk Osmanlılar’ı bir kurtarıcı olarak görmüştür. Öyle ki fethedilmeyen topraklarda bile Osmanlılar’a karşı büyük bir sempati oluşmuştur. Osmanlı’nın günümüzde dahi hayır ve dua ile anılmasının en büyük sebebi İstimalet siyasetidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top button