Genji’nin Hikayesi: Dünyanın ilk romanı
Herkesin bildiğinin aksine dünyanın ilk romanı Cervantes’in 17. yy’da yayımlattığı Don Kişot’u değil. Don Kişot yazım şekli ve türü dikkate alındığında ilk modern roman olarak ele alınabilir. Ama ondan yüzyıllar önce -Heian Dönemi Japonya’sında- sarayda nedimelik yapan bir kadın yazar 1300 sayfalık Genji Monogatari eseriyle dünyanın en eski romanını yazan kişi ünvanını elinde bulunduruyor. Eserin orijinal adı Genji Monogatari. Monogatari, Japonların masal, hikaye, roman gibi türlerin geneline verdikleri bir isim.
11. yüzyılda Japon kadın yazar ve şair Murasaki Shikibu tarafından yazılan Genji Monogatari (The Tale Of Genji) yani Genji’nin Hikayesi tarihin ilk romanı olma özelliği taşıyor. Bu hâliyle oldukça değerli bir eser olan kitap Japon Edebiyatı’nın da mihenk taşlarından biri. Günümüzde Japonya’nın ilköğretim ve lise müfredatında yer alıyor.
Genji’nin Hikayesi konusu
Dünyanın ilk romanı Genji’nin Hikâyesi 1300 sayfa 54 bölümden oluşuyor. Yazımında Japonca’nın yazımında kullanılan hece yazısı “kana” kullanılmıştır. Genji’nin Hikayesi (Genji Monogatari) güvenliği için sarayın dışında sıradan bir hayat süren Japon hükümdarı Genji’nin alt tabakadan bir kadın olan Kiritsubo’ya olan aşkı ile başlıyor. Ardından ise Genji ile başlayan karşı konulamaz cinsel arzuların nesiller boyu devamını konu alıyor. Öyle ki hikaye devam ettikçe sahneye çocukları, torunları çıkıyor. Böylece uzadıkça uzuyor… Romanda yaklaşık 400 karakter bulunuyor. Genji’nin Hikayesi ilk psikolojik roman olarak da kabul ediliyor. Çünkü yazar, Genji ve ailesinin kültürel değerlere önem verir gibi görünmesinin arkasında aslında cinsel arzularının esiri olmalarına işaret ediyor. Karakterler sık sık kendi iç dünyalarında bir çekişme halinde bulunuyor.
2009 yılında Genji Monogatari Sennenki adlı bir de uyarlama animesi bulunuyor. İngilizce çevirisi olmasına rağmen ne yazık ki günümüzde henüz Türkçe’ye çevirisi yok. Ayrıca yazarın Murasaki Shikibu’nun Günlüğü isimli Türkçe’ye çevrilmiş bir kitabı da var.