Cenne Camii: Dünyanın en büyük toprak camisi
Mali’nin kendisine özgü kerpiç mimarisiyle tanınan Cenne (Djenne) şehrindeki “Büyük Cenne Camii‘ ya da “Cenne Ulu Camii” yalnız Cenne’nin değil bütün Afrika’nın en ilginç mimarisine sahip eserlerinden birisi…
Cenne cami nerededir? Kaç yılında yapılmıştır? Cenne cami fotoğrafları…
Cenne Camii’nin bulunduğu bölgeye ilk caminin ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmiyor. Ancak ilk caminin 13. ya da 14.yy’da yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Cenne Camisi dünya üzerinde topraktan yapılmış en büyük yapı ünvanını elinde bulunduruyor. Birkaç kere yıkılan cami bugünkü halini 1907 yılında yapılan inşa çalışmaları sonrası almış. Afrika’nın en ünlü yerlerinden biri olan Cenne Ulu Camii ‘nin 3 minaresi var. Bu minareler 60 metre enlemesine sahiptir. İç kısmı ve avluları dâhil 50 bin kişinin aynı anda namaz kılabilmesine imkan tanır.
Çamur Bayramı
Tamamı topraktan inşa edilmiş muhteşem bir cami olan Büyük Cenne Camii’nin yıkılmasını önlemek için Cenne halkı, özellikle yağmur önceleri senede bir gün caminin sıvalarını güçlendirme işlemi yapar. Çocukların ve gençlerin nehir yataklarından heyecanla ve severek topladığı çamurlar, çeşitli kaplarla taşınarak sıva ustalarına götürülür. Caminin onarıldığı bu gün ise ‘Çamur Bayramı‘ olarak adlandırılır.
Cenne Camii’nin mimari tarzına ‘Sahil Sudanez‘ denilir. Yüzde 80’i Müslüman olan Mali’de birbirinden enteresan ve ilginç birçok cami mimarisi görmek mümkün. 1988 yılında UNESCO Cenne Camii’ni “Cenne Eski Kasabaları” ile birlikte Dünya Miras Listesi’ne almıştır.