Türk şiirin en özgün isimlerinden biridir. Ardında Türk şiir ve edebiyatının baş yapıtlarını bıraktı. Soyadı gibi kişiliği de “zarif” olan Cahit Zarifoğlu, aynı zamanda güreş ve pilotlukla da ilgilenirdi. Annesi istememesine rağmen gizlice pilotluk için çabaladı. Fakat kulağındaki rahatsızlık yüzünden devam edemedi. Yine de ölümünden sonra yayımlananan “Anne” isimli romanında bir savaş pilotunun uçma serüveni anlatarak bu tutkusunu edebiyat dünyasına da aktardı.
İşte 1987 yazında aramızdan ayrılan Yedi Güzel Adam’ın değerli ismi Cahit Zarifoğlu…
İçindekiler
Cahit Zarifoğlu ne zaman ve nerede doğdu?
1 Temmuz 1940’ta Ankara’da doğdu. Kafkaslardan Maraş’a yerleşmiş sonra Ankara’ya taşınmış bir ailenin (Şerife Hanım ve Niyazi Bey’in) oğluydu. Babası Niyazi Bey hakimdi. Cahit Zarifoğlu okuma yazmayı okula başlamadan önce ailesi ve mahalleden hocaları sayesinde öğrendi. Bununla birlikte annesi Maraşlı Evliyazadelerden Şerife Hanım’ın ile anneannesi ve yine mahalle hocalarının yardımıyla Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. Zarifoğlu’nun tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur.
Çocukluğunu Siverek, Maraş ve Ankara’da geçiren Zarifoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Liseyi üç yıl gecikmeli bitirmişti. Üniversiteyi bitirmesi ise yoğun çalışması nedeniyle 10 yılını aldı. O dönemleriyle ilgili Zarifoğlu, “Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim,değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı.” diyerek anlattı.
Lisede olduğu gibi üniversitede şiirler yazmaya devam ediyordu. Cemal Süreya’ya ise hayrandı.
Diriliş dergisinde şiirler yayınlandı. Yeni Devir ve Milli Gazete’de yazıları yayınlandı. Zarifoğlu özel bir lisede öğretmenlik, TRT’de çevirmenlikte yaptı.
Almanya Goethe Enstitüsü’ne dil eğitimi almak için gitti. (1967 ve 1973’te) Bu sırada otostopla Avrupa’yı dolaşıp başka kültürler, başka insanlar tanıştı.
Cahit Zarifoğlu’nun ilk kitabı “İşaret Çocukları” 1967 yılında yayımlandı. İlk kitabını kendi parasıyla bastı. Bir çoğu elinde kaldı ancak 1973 Eylül’ünde yayımlanan ikinci kitabı “Yedi Güzel Adam” Cahit Zarifoğlu’nun en bilinen eseri oldu.
“Yedi Güzel Adam” kimdir?
Zarifoğlu “Yedi Güzel Adam” şiirinde Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören’i anlatmıştı. Bu nedenle bu usta isimler “Yedi Güzel Adam” olarak anılmaya başlanmıştı. Dostlukları eskiye dayanıyordu.
1973’te Sarıkamış’ta vatanı hizmete başladı. 1974’te Kıbrıs Barış Harekatına katıldı. 1975’te ise askerliğini tamamlamıştır.
1976’dan sonra kurucusu olduğu Mavera dergisinde şiirlerini, hikâyelerini, günlükten seçkilerive senaryo çalışmalarını yayımladı.
“Okuyucularla” adını verdiği bir de sohbet köşesi oluşturdu.
19 Ağustos 1976’da Berat Hanımla evlendi. Nikah şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yaptı. Bu evlilikten 4 çocuğu oldu.
Cahit Zarifoğlu ve çocuk edebiyatı
Zarifoğlu’nun özelliklerinden birisi de çocuk edebiyatı üzerine yönelmiş olmasıdır. Şiirlerinde de çocuk teması işlemiş ve bilhassa 1970’den sonra çocuklara hitap eden onlara yönelik çocuk romanları yazmıştır. Bu romanlarında genellikle insanlara özgü olayları hayvanlar üzerinden anlatarak muazzam diliyle sadece çocukları değil her yaştan kişiyi etkilemiştir. Bu kitaplarını çocuklardan daha çok yetişkinlerin okuduğunu düşünürdü. Bir röportajında, “Çocuklara yazmanın, yazmak dediğimiz dehşetli olayı kolaylaştıran bir yanı var. Acılarını azaltıyor, yazar kendini biraz daha rahat hissediyor. Çocukların safiyeti ve günahsızlıklarından gelen rahatlık bu. Belki de büyüklerin çekişmelerle dolu dünyasından bir kaçış.” diyerek neden çocuk edebiyatına yöneldiğini açıklamıştır.
Diriliş dergisinde Sezai Karakoç gibi isimlereen etkilendiğini kendiside dile getiren Zarifoğlu, muhafazar kesimde yer alan diğer isimlerden üslubu ve yumuşak tonuyla ayrılıyor.
Cahit Zarifoğlu neden öldü? 7 Haziran 1987 yılında pankreas kanseri sebebiyle İstanbul’da vefat etti.
Cahit Zarifoğlu eserleri
Zarifoğlu’nun Şiir kitapları
- İşaret çocukları (1967)
- Yedi Güzel Adam (1973)
- Menziller (1977)
- Korku ve Yakarış (1986)
- Şiirler (1986, daha önce kitaplaşmış olanlarla hiçbir kitabına girmemiş bazı şiirleri biraraya getirmiştir.)
Cahit Zarifoğlu’nun hikaye kitapları
- İns (1974)
- Hikâyeler (1996, insdeki hikâyelerle daha önce kitaplarına girmemiş bazı hikayelerden oluşmaktadır.)
Cahit Zarifoğlu romanları
- Savaş Ritimleri (1985)
- Romanlar (1991, Savaş Ritimlerini ve yazarın sağlığında yayımlayamadığı Anne romanını içermektedir.
Cahit Zarifoğlu’nun çocuk edebiyatı alanında verdiği eserler
- Serçekuş (1983, uzun hikâye)
- Ağaçkakanlar (1983, roman)
- Katırarslan (1983, uzun hikâye)
- Yürek Dede ile Padişah (1987, masal)
- Motorlu Kuş (1987, uzun hikâye)
- Küçük Şehzade (1987, masal)
- Gülücük ( 1989, şiir)
- Kuşların Dili ( 1989, Mantıkku’l-tayr’dan hareketle yazılmış hikâyeler)
- Ağaç Okul (Çocuklara Afganistan şiirleri) (1990, şiir)
- Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk (2006, toplu çocuk kitapları)
Mektup
- Okuyucularla (2009
- Mektuplar (2010)
Günlük
- Yaşamak (1980)
Tiyatro
- Sütçü İmam (1987)
Denemeler
- Bir Değirmendir Bu Dünya (1986)
- Zengin Hayaller Peşinde (1999)
Araştırma
- Rilke’nin
- Romanında Motifler
(2013) (1971, bitirme tezi)
Diğer
- Konuşmalar (2010)