Alkolün organlara verdiği zarar nedir? Alkol alınca vücudumuzda yaşananlar

Alkolün zararları nelerdir? Alkolün organlara verdiği zararlar nelerdir? Alkolün yararı var mıdır? Bir kadeh alkol içmek yararlı mıdır?

Alkolün bir kadehi bile zararlı

Alkolün organlara zararı… Saygın tıp dergilerinden biri olan Lancet’in yayımladığı araştırmada alkol tüketimini sağlıklı kılan herhangi bir miktarın olmadığı açıklandı. Bu araştırma “Günde bir kadeh şarap şu hastalığa iyi gelir” ya da “Arada sırada bir bira içmek böbrek taşlarını düşürür” gibi şehir efsanelerin de sonunu getirdi. Açıklamada günde bir kadeh alkolün dahi kanser, diyabet ve tüberküloz (verem) riskini %0,5 arttırdığını, iki kadehin ise bu oranı %7 ye çıkarttığı belirtildi.

Alkol vücuda neler yapıyor?

Günümüzde her yıl ortalama 3,5 milyon insan maalesef ki alkol kaynaklı nedenlerden dolayı ölüyor. Alkol vücuda girdikten 3 dakika sonra karaciğerden akciğere, kalpten beyne kadar vücudun tüm organlarında yıkıcı bir etki oluşturmaya başlıyor. Alkol miktarından bağımsız olarak vücudumuzdaki tüm organlarda hasar bırakıyor. Peki, alkol hangi organa nasıl zarar veriyor? Alkolün organlara zararı…

Ses

Alkol içmenin ses üzerindeki etkisi nedir? Alkol içmek vücuttaki su miktarını düşürmektedir. Böylece vücut hızlı bir şekilde susuz kalır. Vücudun susuz kalması ise seste ve konuşmada olumsuz etki oluşturur. Öksürüklü ve düşük perdeli kalın bir sese yol açar.

Burun

İçki içmek buruna nasıl zarar verir? Alkol insanın koku duyusunda azalmaya sebebiyet vermektedir. Burun çevresindeki kılcal damarlarda kırılma veya patlama nedeniyle burun kanamaları meydana getirir.

Ağız

Alkol almak ağızda ne gibi hastalıklara yol açar? Alkol koku kaybına sebep olduğu gibi tat alma duyusunda da bozulmalara sebep olmaktadır. Ayrıca uzmanlar tarafından ağız kuruluğuna, ağız kokusuna, ağız içi enfeksiyonlarına ve diş eti hastalıklarına yol açtığı belirtilmektedir. Fazla içki içmek gırtlak kanseri riskini de arttırmaktadır.

Göz

Alkolün göze zararı nedir? Alkol içildiğinde beyinden göze giden görme sinirleri etkilenmektedir. Göz bebeğinde sararma ve uyuşmaya sebep olur. Ayrıca görme bozukluklarıyla birlikte gözlerde körlüğe kadar gidebilecek tahribata neden olabilir.

Beyin

Alkolün beyne zararları nelerdir? Alınan alkolün yüzde 20’si mide duvarını 1 dk gibi kısa bir sürede geçer. Bu da beyin fonksiyonlarının hızlı bir şekilde bozulması demektir. Yani alkol kısa dönemde düşünme, karar verme ve hareket etme yetilerinde bozulmalar görülür. Uzun vadede ise alkol bunamaya yol açmaktadır.

Kalp

Alkol içmenin kalbe zararları nelerdir? Alkol tüketmenin kalbe zararları vardır. Bazı söylemlerin (şarap kalbe iyi gelir vb.) bir kadehi bile kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine
sebep olabilmektedir.

Mide

Alkol mideye zarar verir mi? Alkol tüketmek çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olmaktadır. Uzun süre tüketilmesi durumunda ise gastrit, ülser ve mide iltihabı gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Çok alkol içmek mide suyu akışını hızlandırır ve bu da iştahsızlığa yol açar.

Karaciğer

Alkolün karaciğere zararı nedir? Karaciğer bir saat içinde yalnızca bir bardak kadar içkiyi okside edebilmektedir. Bu nedenle alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer rahatsızlıklarının büyük bir bölümü alkol tüketmekten kaynaklanır. Alkol karaciğer hücrelerinde ciddi hasarlar bırakır. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları karaciğer yağlanması, alkole bağlı hepatit ve siroza neden olduğu bilinmektedir.

Akciğer

Alkolün akciğere zararı nedir? Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski kullanmayanlara göre 28 kat daha fazladır. Sık sık alkole bağlı kusmalar sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçması nedeniyle akut akciğer iltihabı oluşabilmektedir.

Böbrekler

Alkolün böbreklere verdiği zararlar nelerdir? Alkol diüretiktir. Sık sık tuvalete çıkartır. Aşırı işeme su kaybı yaşatır. Bu da böbreklerin susuz kalması demektir. Alkol böbreklere baskı kuran birçok toksin içerir. Alkol tüketimi böbrek dokusundaki kanalcıkların beslenmesini de bozmaktadır. Aşırı sıvı ve minarel kaybı böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilmektedir.

Damarlar

Alkol ve damarlar… Alkol toksik bir maddedir. Tüketimi devam ettikçe damar sertliği ve damar daralmasına yol açar. Bu durum ise vücuttaki tüm organlarda zarara yol açabilir.

Cilt

Alkol cilt üzerinde ne gibü olumsuz etkiler bırakır? Alkol kullanımında damarlarda genişleme görülür; cilde daha fazla kan gelmesine bağlı olarak ciltte kızarıklığa ve şişkinliklere neden olur. Ciltte kalıcı kızarıklığa da sebep olabilir.

Üreme

Alkol cinsel gücü etkiler mi? Hem erkek hem de kadında üreme sisteminde bozukluklara yol açar. Alkol kullanımınım erkeklerde cinsel gücü azalttığı ve iktidarsızlığa neden olduğu yaygın, doğru bir bilgidir.

Alkolün uyku üzerindeki etkisi nedir? 

Alkol uyku düzenini ve uyku kalitesini bozar. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya sebep olur. Bu durum kişinin kendini sürekli halsiz hissetmesine sebebiyet verir.

Hamilelikte alkol tüketmenin zararları nelerdir?

Hamilelikte alkol tüketilmemesi gerekir. Sadece annenin vücuduna değil doğal olarak taşıdığı bebeğe de zarar verir. Alkol anne karnındaki bebekte fetal alkolsendromuna sebep
olabilir. Bu da bebeğin beyin ve kalp gelişimine zarar verir. Alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşan bir yol izler. Gelişme
geriliği, beyin ve sinir sisteminde hasarlar
ortaya çıkarır. Böyle bir hata bebeğin tüm hayatını olumsuz etkiler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top button