enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hz. Yunus peygamberin balığın karnında ettiği dua

Hz. Yunus peygamberin balığın karnında ettiği dua

Hz. Yunus peygamberin duası Kur’an-ı Kerim’de geçen peygamber dualarındandır. Hz. Yunus duası Enbiya Sûresinin 87. Ayetinde yer alır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), Hz. Yunus (A.s.)’ın balığın karnında ettiği mezkûr duayı sıkıntıya düşenlerin mutlaka okumasını tavsiye etmiştir: “Sıkıntıya düşmüş ve başı belaya düçâr olmuş hangi Müslüman bu duayı ederse, Allah Teala mutlaka onun duasını kabul eder.” (Tirmizî, Deavât 81; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 170)

Hz. Yunus peygamberin balık tarafından yutulması

Hz. Yunus Aleyhisselamın lakabı “Balık sahibi“dir. Yunus peygambere bu lakabın verilmesinin nedeni bir balık tarafından yutulduğu içindir. Kur’an-ı Kerim’de anlatılan Yunus peygaberin kıssasına göre büyük bir balık tarafından yutulmuştur.

Hz. Yunus, zamanın devletlerinden Asur’un Ninova kentinde dünyaya gelir. Kıssasa göre Hz. Yunus, kendisine Allah tarafından peygamberlik görevi verildikten sonra, putperest ve pagan inancına sahip olan Ninova halkını Allah’a iman etmeye davet eder. Ancak Ninova halkı bir türlü iman etmeyi bilmez. Bunun üzerine Allah (C.C), Hz. Yunus (A.s.)’a 40 gün daha kavminin başında durmasını emreder. Fakat Yunus Peygamber 37. güne gelindiğinde bir türlü iman etmek bilmeyen kavminden sıkılır ve onları terk eder. Ninova’dan ayrılmak üzere bindiği gemide sorun olur. Ağır yükten dolayı geminin batma riski vardır. Hz. Yunus peygamber denizden atılır ve büyük bir balık tarafından yutulur. Hz. Yunus’u yutan balık için balina denilse de aslında genel kanaat köpek balığı olduğu yönündedir. İşte Hz. Yunus (A.s) bu balığın karnındayken şu duayı etti:

Hz. Yunus’un balığın karnında ettiği dua

Hz. Yunus peygamberin balığın karnındayken ettiği duanın Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu ve anlamı:

-Arapçası:

لَۤا اِلٰهَ اِلَّۤا اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنّ۪ى كُنْتُ مِنَ الظَّالِم۪ينَ

-Türkçe okunuşu:

“Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn.”

-Türkçe anlamı (meali): 

“Senden başka ilah yoktur. Sen her türlü noksanlıktan, eşi-ortağı olmaktan uzaksın. Şüphesiz ben kendine yazık edenlerden oldum.” (Enbiyâ 21/87)

Hz. Yunus peygamber balığın karnında 3, 7 yahut 40 gün kalmıştır. Genel kanı 40 gün kaldığı yönündedir. Allah (C.C.) onu sabır imtihanına tutmuştur. Hz. Yunus bu duayı sürekli zikretmiş ve Yüce Allah kalben edilen bu duayı kabul etmiştir.

Hz. Yunus peygamberin duasının faziletleri

Hz. Yunus peygamberin duası nı kalben eden kişi Allah’ın izniyle sıkıntılarından kurtulur. Kur’an-ı Kerim’de geçen bir dua olmasının yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in de işaret ettiği bir duadır. Bu nedenle tesiri oldukça büyüktür. Hz Yunus’un duası pişmanlık, ümit, teslimiyet ve iman içerir. Bunlar bir duanın gönülden edildiğini gösteren unsurlardır.

Hz. Yunus’un duası nasıl ve kaç kez okunmalıdır?

Dertlerden, sıkıntılardan, hastalıklardan ve başa gelen her türlü musibetten kurtulmak için bu dua okunabilir. Hz. Yunus peygamberin kıssasında 40 sayısının geçmesi ve rivayete göre balığın karnında 40 gün kalmasına istinaden bu duanın 40 kez okunması önerilir. Ancak tabii ki dua etmenin herhangi bir sınırı yoktur.

Hz. Yusuf Peygamberin duaları

Comments

No comments yet, be the first filling the form below.