Filografi: Çivi ile Telin Aşkı
Bugün sizlere çivi ile telin bir araya gelmesiyle oluşan yapımı zor ancak uğraşması keyifli bir sanattan bahsedeceğiz. Beyni ve bedeni aynı anda meşgul edebilmesinden dolayı biz onu iyi bir stres atma yolu olarak da gördük. Şimdilerde her ne kadar unutulmaya yüz tutsa da bir hobi olarak çekiciliğini koruyor. Filografi…
Filografi
Çivi sanatı ya da string art olarak da bilinen filografi, ahşap bir plaka üzerine istenilen bir model doğrultusunda çakılan çivilerin ipler ya da tellerle örülmesiyle ortaya çıkarılan bir sanat eseridir. Burada önemli olan çivilerin nizami şekilde, eşit boy ve aralıklarla çakılması sonra gergin bir şekilde örülmesidir.
Filografi sanatı Orta Doğu’da ortaya çıkmıştır. Ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Böylece her kültürün kendine özgü filografi modelleri doğmuştur. Filografide 17 farklı örme tekniği vardır. Filografi örgü teknikleri arslan göğsü, balık sırtı, güneş örgü gibi değişik adlandırmalara sahiptir. Bu örgü tekniklerinden istediğinizi kullanmakta özgürsünüz ancak genelde dar alanlarda balık sırtı, geniş alanlarda ise arslan göğsü tekniği kullanılması önerilir. Her ne kadar hayal gücü önemli de olsa gelişi güzel dolanan tellerle ya da ipliklerle ortaya estetik bir şeyin çıkmasını beklemek doğru değildir. Bu nedenle bahsettiğimiz bu örgü teknikleri bilmek gerekir.
Filografi, usta çırak ilişkisiyle öğrenilebileceği gibi internet üzerinden paylaşılan anlatım videoları takip edilerek de bir başlangıç yapılabilir. Ayrıca filografi için yerel yönetimlerin açtıkları filografi kursları da vardır.
Filografi nasıl yapılır?
Filografi ile bir hat yazısı ortaya koyabilirsiniz ya da bir çizgi film karakteri bile oluşturabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir şey. Bu nedenle hayal gücü oldukça önemli. Üstelik müthiş bir stres atma kaynağı olarak da görülebilir. Çünkü yapımı oldukça meşakatli ve emek isteyen bir iş. Bu nedenle eski zamanlarda daha popüler olmasına karşın günümüzde popülerliğini yitirmiş hatta profesyonel anlamda yok olma ile karşı karşıya kalmıştır. Tabii yine de bir hobi olarak insanların ilgisini çekiyor ve ayakta kalmaya devam ediyor.
Filografi malzemeleri ve filografi yapımı
Filografiye başlangıç için hobi malzemeleri satış noktalarından ya da sanat atölyelerinden set şeklinde tüm gerekli malzemeleri bulmanız mümkün. Bu malzemeler: ahşap plaka, kumaş, zımba makinesi, çivi, çekiç, tornavida, pense, model, tel/ip ve bu telleri/ipleri örmek için kalın iğneye benzeyen bız isimli dikiş aleti. bunun yerine cuvaldız da kullanılabilir.
Filografi yapmak için öncelikle hangi deseni işlemek istediğinizi belirlemelisiniz. Ardından bu deseni hangi boyutta işleyeceğinize karar vermeli ve bu boyuttan daha büyük ahşap plaka seçmelisiniz. Böylece modele uygun bir çerçeve oluşturmuş olursunuz. Başlangıçta sunta plakalar çivi çakmak için size kolaylık sağlayabilir ustalaştıkça farklı plakalar deneyebilirsiniz. Filografide genellikle kavak ağacından devşirilen düz plakalar tercih edilir. Kalınlığı ise tercihe göre 12 mm ya da 17 mm olarak seçilir. Seçilen bu ahşap plaka kumaşla kaplanabilir.
Çiviler de ise filografi için satılan çiviler kullanılmalıdır. Bu çiviler boyalı olarak satın alınabileceği gibi boyasız alıp daha sonra kendi zevkinize göre boyayabilirsiniz. Filografide genellikle topbaş çiviler kullanılır. Ancak topbaş çiviler başlangıç aşamasındaki biri için çakımı zorlaştıracaktır. Bu da insanı soğutabilir. Bu nedenle düzbaş çiviler başlangıç aşamasında tercih edilmelidir. Çivilerin çok kalın ya da çok küçük olması da acemi biri için dezavantajdır. Çünkü kalın çivi ahşap plakayı çatlatabilir. Küçük çiviyse modelin işlenmesini zorlaştıracaktır. Bu yüzden başlangıçta basit modeller seçilmelidir. Ardından bir örme tekniği seçilmeli telle ya da iple örülmelidir.
Bu aşamada gergin bir şekilde örmek önemlidir. Çünkü ipler ya da teller daha sonra çivilerden çıkabilir. İp seçiminde ise rengi atmayan kalın ipler, yün ipler kullanılması işin ustaları tarafından önerilir. Tellerde ise 0.3 mm kalınlığında bakır bobinaj teller işinizi görecektir.
İşte bu kadar…